2012. november 3., szombat

Virtualizált Ubuntu Server 12.10 hálózati csatolóinak újrakonfigurálása új gép hozzárendelésekor

Elkövettem azt a hibát, hogy a virtuális gépek kezelőfelületén töröltem a gép beállításait, majd egy újat létrehozva a megmaradt lemezképhez létrehozva egy újat indítottam el a gépet. Nagy meglepetés ért: több, mint 1 perces boot idő az eddig megszokott 10-20 másodperc helyett, majd a rendszer kiírta, hogy szokatlanul sokat vár a hálózati csatolók inicializálására.

A rendszerbe belépvén az első dolgom az ifconfig parancs kiadása volt, ám a kapott eredmény nem az volt, amire számítottam: csupán a Local Loopback látszott, az eddig működő két hálózati csatolónak (eth0 - NAT, eth1 - "Host only" csatoló) semmi nyoma.

Ezt követően az ifconfig -a parancs kiadására megkaptam a választ: az eth0 és eth1 továbbra is hiányzott, viszont lett egy eth2 és eth3. Ekkor esett le, hogy a virtuális gépkezelő minden újonnan hozzáadott hálózati csatolóhoz véletlenszerűen generál MAC címet, így a gép indításakor az előző két eszközt nem találta, a 2 új címmel rendelkező kártyát pedig új hardverként hozzáadta a rendszerhez.

Egy kis keresgélés után megtaláltam a megoldást: Nyissuk meg kedvenc szerkesztőnkkel a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules nevű állományt.
 sudo nano /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

Ezt követően valami hasonló kell fogadjon minket:

Látható, hogy 4 eszköz van bejegyezve, pedig a gép csak kettővel rendelkezik.

A megoldás pedig egyszerű:
Töröljük az első két bejegyezést, majd a második kettőt nevezzük át az első kettő nevére (eth0 és eth1), ezáltal a többi hálózati beállást nem szükséges újra írnunk. Mentünk és indítsuk újra a gépet.
(Megjegyzés: A mellékelt képen a sorok hosszúsága miatt nem látható, de a soron tovább haladva megtalálható  az adott csatolóhoz tartozó NAME="eth2" bejegyzés is, amit módosítani kell.)

Ha mindent jól csináltunk, akkor a rendszerbe való belépés, majd az ifconfig parancs kiadása után a virtuális gép létrehozása előtti, jól működő állapotot kell találnunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése